6 tips voor nog mooiere sportfoto’s

Het leveren van een bijzondere sportprestatie wil je natuurlijk vastleggen. Zo kun je er later nog eens rustig van nagenieten. Omdat de snelheid bij sport vaak hoog ligt, vraagt het maken van mooie sportfoto’s wel om wat voorbereiding. Met deze technische en praktische tips komt het goed.

1. Bereid je voor

Als je de sport die je fotografeert goed kent kun je mooiere foto’s maken. Je weet waar in de zaal of langs het parcours je het beste kunt gaan staan of zitten en je weet wat de sporter die jij vastlegt gaat doen.

2. Zittend foto’s maken

Een laag standpunt levert bij veel sporten mooie foto’s op. Ze worden dramatischer en je legt gezichtsuitdrukkingen makkelijker vast. Ga bijvoorbeeld op je hurken zitten of neem iets mee waar je op kunt zitten.

3. Zoom niet te ver in

Je wilt een moment misschien zo close-up mogelijk vastleggen, maar kijk wel uit dat je niet te ver inzoomt. Het kan dan zomaar gebeuren dat je net een stukje hand of voet mist van de sporter die je op de foto zet. Je kunt dan beter wat meer van de omgeving vastleggen, later kun je immers altijd nog inzoomen met een fotobewerkingsprogramma.

4. Niet terugkijken tijdens de wedstrijd

Het is verleidelijk om tussendoor even te checken of de foto’s die je gemaakt hebt mooi geworden zijn, maar dat kun je beter niet doen. Terwijl je terugkijkt heb je immers je ogen niet op de sport gericht en kan het zomaar zijn dat je een mooi plaatje mist.

5. Sluitertijd

Als je foto’s maakt met een camera, waarbij je de sluitertijd kunt instellen, zorg dan dat je een snelle sluitertijd gebruikt waarmee je de actie goed bevriest. 1/800 of 1/1000 zijn voorbeelden van snelle sluitertijden. Als je ook de mogelijkheid hebt om je camera op continue autofocus in te stellen, dan is dat ook heel nuttig. Nog een technische tip: zet je camera in de burst mode. Dat zorgt ervoor dat je heel veel foto’s kunt maken, afhankelijk van je toestel kun je wel zes tot acht beelden per seconde maken.

6. Vergeet de emotie niet!

Sportfoto’s maken gaat om meer dan de actie zo goed mogelijk vastleggen. Ook tranen van geluk van iemand die net een persoonlijke mijlpaal heeft bereikt zijn prachtig om te fotograferen. Vergeet dat soort emoties niet!

Bekijk alle sportactiviteiten