Competitive yoga

Yoga met een competitie-element: het lijkt een tegenstrijdigheid, maar in Amerika is het hot. Daar stappen sporters niet de boksring in voor een fysiek gevecht, maar voor een uitdagende battle in lenigheid en controle over hun yogaposes. Hoewel competitive yoga heel nieuw en hip klinkt, is het waarschijnlijk al duizenden jaren oud, net als yoga zelf.

Zes poses

De regels van competitive yoga dat je zes poses moet aannemen binnen drie minuten, en dat je elke pose minstens drie seconden vast moet houden. Vier poses zijn verplicht: eentje waarin je naar voren buigt, eentje waarin je naar achteren buigt, een waar een stretchelement in zit en een met een twist. De andere twee poses mag je zelf uitkiezen. Voor iedere pose behaal je maximaal 10 punten, waarbij balans, concentratie, stabiliteit en ademhaling net als het uitvoeren van de beweging meetellen in je score. Hoe makkelijker jij een moeilijke pose eruit laat zien, hoe meer punten je verdient. De topscore is dus 60 punten – maar de hoogste score in Amerika staat op 42 punten en je doet het al heel goed als je er 30 weet te halen!

Vriendschappelijk

De sfeer bij competitive yoga is vriendschappelijk, iedereen bereidt zich in dezelfde ruimte voor op de wedstrijd. Niemand wil dat een ander valt, iedereen gunt elkaar de beste uitvoering van de poses.

Bekijk het aanbod yoga