Willemijn Bos (1988) is al vanaf kinds af aan op het hockeyveld te vinden. ‘Mijn ouders hockeyden allebei en op zondag gingen we de hele dag naar het hockeyveld. Zodoende ben ik erin gerold.’ Ze bleek talent te hebben. Maar daar was ze zelf niet zo mee bezig. ‘Mijn grootste drijfveer is altijd geweest dat ik het heel leuk vond. Zowel het spel als het feit dat je met een team samen naar een doel toe werkt.’ Na Jong Oranje kwam het Nederlands Elftal en kon ze mee naar de Olympische Spelen. In Rio 2016 won ze samen met haar team een zilveren medaille.

1 | Sport speelt een centrale rol in jouw leven. Wat geeft sport jou wat je iedereen zou toewensen? En welke sport zou je graag goed kunnen, naast je eigen sport?

Sport geeft mij heel veel plezier en ik wens iedereen toe dat zij tijdens de AH Sportactie en Nationale Sportweek hetzelfde sportplezier mogen beleven, zoals ik dat dagelijks ervaar tijdens mijn sport. Het is aanstekelijk! Het sportplezier beleef ik onder andere aan hockey, omdat het een teamsport is. Samen met anderen een doel bereiken en met elkaar hard werken om zo het beste uit jezelf en elkaar te halen, dat is wat ik zo mooi vind aan de sport. Om die reden zou ik dan ook wel goed willen zijn in een andere teamsport. Welke dat is maakt me niet zoveel uit. Als er maar een bal bij is!

2 | In de AH Sportactie en de Nationale Sportweek stimuleren we samen met NOC*NSF om de kinderen op scholen lekker in actie te komen. (Sportieve opening van het schooljaar) Hoe zou jij kinderen motiveren om te sporten?

Als Sportpromotor (van de Nationale Sportweek) zou ik alle kinderen aanmoedigen om vooral datgene te doen wat ze leuk vinden. Hoe meer plezier, des te groter de kans dat je als kind blijft bewegen en sporten. Mijn ouders stimuleerden mij ook om te doen wat ik leuk vond (en nog steeds vind). Als kind heb ik meerdere sporten geprobeerd en zelf vond ik hockey het allerleukst. Niet in de laatste plaats, omdat ik dat met mijn vriendinnetjes kon doen. Dus mijn advies: Lekker van alles proberen en ontdek de sport die bij je past!

3 | Hoeveel sportte je zelf als kind? En hoeveel zou een kind moeten bewegen?

Als kind sportte ik heel veel. Niet alleen tijdens de hockeytraining, tennis- en balletles, maar ik speelde ook veel buiten op straat. Dat kinderen tegenwoordig veel te weinig bewegen en ze veel minder buitenspelen, verontrust mij en vind ik enorm jammer. De petitie “Ik beweeg mee” waarmee we de beweegarmoede bij kinderen willen keren, heb ik dan ook getekend, dat doe jij toch ook? Kinderen moeten wat mij betreft zoveel mogelijk sporten en bewegen, dat kan ook onder schooltijd. Host city Groningen heeft hier in de Nationale Sportweek op 28 september tijdens de Sportieve Opening van het Schooljaar extra aandacht voor! Het is belangrijk dat kinderen het sportplezier (blijven) ervaren, doordat ze het naar hun zin hebben op de sportclub en ze een sport beoefenen die ze leuk vinden. Sporten en bewegen is leuk, laat dat ook vooral zo blijven voor een kind.