Het waarom van #unlimitedsporten

De actie #unlimitedsporten is ingericht om jongeren van 12 tot en met 18 jaar tijdens de AH Sportactie gratis te laten ontdekken welke sport(en) zij leuk vinden. Uit een groot aanbod aan sporten, met een eenvoudige zoek- en boekfunctie. 

Waarom is de #unlimitedsporten-actie alleen voor jongeren?

Op tienjarige leeftijd sport 80% van de Nederlandse kinderen wekelijks en is aangesloten bij een sportclub. Daarna stromen bij de meeste sporten heel veel jongeren uit, en blijkt het erg moeilijk te zijn de instromers op latere leeftijd weer aan het sporten te krijgen. Jongeren sporten minder omdat ze minder tijd hebben of er minder prioriteit aan geven.

De belangrijkste redenen om wél te blijven sporten is het plezier dat het geeft, dat je het samen met je vrienden kunt doen en dat je conditie ervan verbetert/je er goed door uitziet. 

Met #unlimitedsporten helpen we jongeren in hun zoektocht naar een nieuwe passende vorm van sporten en bewegen. Waarbij ze zelf kunnen bepalen waar, wanneer en met wie ze kunnen sportproeven, gratis, zonder verplichting of lidmaatschap.

Kan ik als ik ouder ben dan achttien ook sporten met #unlimitedsporten? 

Dat is niet de bedoeling. Maar we vinden het leuk dat je zo enthousiast bent. De medewerkers van Sport Support helpen je met een sportieve oplossing. Je bereikt hen via klantsupport@nocnsf.nl Als je appen handiger vindt, stuur dan een berichtje op: 0682488768.    

Mijn jongere aan het sporten brengen, hoe doe ik dat als ouder? 

Het is goed om je kind zelf te laten bepalen waar ze hun #unlimitedsporten-credits op inzetten. Geef ze de ruimte om te kiezen, ook al lijkt het jezelf geen leuke sport. Neem ook zelf eens een kijkje wat er via de AH Sportactie aan sportactiviteiten te doen is voor jongeren in jullie omgeving. Vraag of het je kind leuk lijkt die sportactiviteiten uit te proberen, alleen of met vrienden.

Jongeren aan het sporten brengen, wat kun je als school doen?

Gelukkig gebeurt er op scholen rondom sport al een hoop. Tijdens gymles wordt aan jongeren de mogelijkheid geboden om allerlei sporten te leren kennen, er worden schoolsportcompetities georganiseerd en meer dan de helft van alle VO-scholen neemt deel aan de grootste sportschoolcompetitie van Nederland, Olympic Moves.

Jongeren aan het sporten brengen, wat doet NOC*NSF?

De gespaarde punten van de AH Sportactie die niet zijn verzilverd, zetten we gratis in voor #unlimitedsporten. Zodat jongeren weer een passende plek vinden om met plezier te blijven sporten.
Daarnaast dagen we samen met de sportbonden sportclubs uit om passend aanbod te hebben dat jongeren aan hen bindt.  En samen met de vereniging van gymleraren in Nederland (KVLO) en Coca-Cola Nederland organiseren we de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Zodat jongeren ook via school blijven sporten.

Hoe krijgen we jongeren bij onze sportclub? 

Geef jongeren binnen je sportclub de ruimte, maak van moeten weer mogen. Door mét ze te praten in plaats van over ze. Laat je sportieve jeugd ook zelf de verhalen vertellen aan leeftijdsgenoten hoe leuk hun sport is. Of organiseer een challenge voor jouw sport.

Wil je meer informatie over jongeren & sport?

Gerda Op het Veld 
Adviseur jeugd, sport en onderwijs NOC*NSF 
gerda.ophetveld@nocnsf.nl 
06-30734136