Honk- en softbal

In de rest van de wereld is honkbal vooral bekend onder naam 'Baseball'. Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Japan, het Caraibisch gebied en grote delen van Azië is honkbal net zo populair als voetbal in Europa. Als je honkbal voor het eerst ziet lijkt het een ingewikkeld spel, maar in de praktijk valt dat reuze mee.

Strategisch

Honkbal wordt gespeeld door twee teams met negen spelers, met een knuppel, een handschoen en bal. Er is een veld- en een slagteam. Het slagteam slaat de bal weg en probeert via een aantal honken de thuisplaat te bereiken. Het veldteam probeert dat echter – met strategisch gooien, vangen en 'uittikken' – te voorkomen. Softbal lijkt veel op honkbal, maar je speelt het net even anders. De pitchers gooien hun ballen onderhands aan, het veld is een stukje kleiner en de bal is iets groter.

Varianten

Er bestaan ook nog meer varianten, zoals bijvoorbeeld BeeBall. Dat is een variant voor kinderen van 5 tot en met 10 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels leren de kinderen op een speelse manier slaan, gooien en vangen. Ze leren het spel kennen en bewegen volop. De kinderen spelen in kleine teams, dus elk veld is geschikt.

En dan is er ook nog Slowpitch: dit is een aantrekkelijke variant van softbal met aangepaste regels. Het meest populaire onderdeel van de sport staat centraal, namelijk het slaan! Slowpitch wordt wereldwijd door jong en oud gespeeld.

Bekijk het aanbod honk- en softbal