Roller derby

Trek je rolschaatsen aan, verzamel je teamgenoten en bereid je voor op een spannende fysieke strijd. Roller derby is een teamsport die je speelt met wieltjes onder je voeten en waarin er elke minuut volop actie is. Roller derby is een full-contactsport die vooral door vrouwen wordt beoefend. Twee teams nemen het op een platte ovale baan tegen elkaar op. Elk hebben zij veertien spelers. Een wedstrijd roller derby duurt twee keer een halfuur waarbij je telkens korte wedstrijdjes van twee minuten tegen elkaar speelt.

Jammer tegen de blockers

Die korte wedstrijdjes heten in roller derby-termen 'jams'. In elke jam staan vijf spelers van elk team op de baan. Vier van hen zijn blocker en eentje is de jammer. Als jammer ben je degene die de punten kan scoren. Dat doe je door eerst door de blockers van beide partijen heen te skaten en dat daarna nog een keer te herhalen. Bij de tweede keer scoor je een punt voor elke tegenstander die je legaal passeert. Je tegenstanders hoeven dat natuurlijk niet zomaar te laten gebeuren. Ze heten niet voor niets blockers en mogen dus van alles doen om de jammer te hinderen in haar poging om te scoren. Omdat dat er niet altijd zachtzinnig aan toe gaat, draag je als speler verplicht kniebeschermers, elleboogbeschermers, polsbeschermers, een helm en een mondstuk.

Je eigen alter ego

Roller derby is een spectaculaire en leuke sport om te spelen én om te bekijken. Vaak kleden de spelers zich in speciale derby-outfits of schminken ze zich in opvallende kleuren. Elke speler heeft een alter ego, oftewel een eigen roller derby-naam die ze in de wedstrijd gebruikt. Bijna altijd zijn er ook dj’s bij wedstrijden en toernooien aanwezig om de sfeer nog verder te verhogen.