Rugby

Duwen, trekken, gooien, tackelen, schoppen, scoren: rugby is een intensieve sport waarin veel meer mag dan bij andere balsporten en je je heerlijk kunt uitleven. Doordat je de ovale rugbybal alleen achteruit en niet vooruit mag gooien, komt er naast de fysieke inspanning ook nog goed denkwerk en een slimme tactiek bij kijken.

Jong en oud

Rugby is een leuke sport voor jong en oud. Het heeft als extra dimensie dat je tijdens het balspel lekker mag stoeien, iets wat vooral voor kinderen aantrekkelijk is. Vanaf je vijfde mag je beginnen met rugby, waarbij spel en plezier het belangrijkst zijn. Rugby is een echte teamsport. Iedereen heeft verschillende kwaliteiten en eigenschappen en daarmee vul je elkaar aan. Ben je snel en beweeglijk, dan is een positie aan de zijkanten van het veld (de wing) voor jou ideaal. Ben je klein en behendig, dan voel je je vast thuis als spelverdeler (de scrum half). En ben je juist sterk en zwaar, dan is een plek in de scrum echt iets voor jou.

Scrum

De scrum is een belangrijk onderdeel van een rugbywedstrijd. Twee groepen van beide teams proberen elkaar in voorovergebogen houding weg te duwen om de bal te veroveren – altijd spectaculair om te zien. De scrum komt vooral voor bij Rugby Union, de rugbyvariant die je speelt met een team van vijftien spelers.

Bekijk het aanbod rugby