Sporten maakt gelukkiger

Voel jij je ook zo gezond als je aan het hardlopen, fietsen of op een andere manier lekker aan het bewegen bent? En ken je dat blije gevoel na afloop van een training, als je aan je lichaam voelt dat je fanatiek bezig bent geweest? Je bent niet de enige die dat fijne gevoel ervaart. Uit onderzoek blijkt dat mensen die sporten significant vaker gelukkig zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 3.000 Nederlanders tussen 15 en 80 jaar. Bijna de helft van hen (46%) wordt van sporten gelukkig; 18 procent wordt van sporten juist niet gelukkig. Met de stelling ‘Tijdens het sporten voel ik me erg gezond’ is 56 procent het eens, terwijl 48 procent instemt met de stelling ‘Tijdens het sporten voel ik me erg gelukkig’.

Vaker sporten maakt blijer

Van de regelmatige sporters voelt drie kwart zich tijdens het sporten gezond. Van de Nederlanders die niet of weinig sporten, is dat maar een kwart. 67 procent van de regelmatige sporters voelt zich tijdens het sporten gelukkig. Bij degenen die niet of weinig sporten, ligt dat percentage een heel stuk lager: op 18 procent. Met de stelling ‘Van sporten word ik erg gelukkig’ is 66 procent van de regelmatige sporters het eens, tegenover 16 procent van degenen die niet of weinig sporten.

Tevreden over gezondheid en lichaamsgewicht

Kijk, dat is nog eens een goede reden om vaker je sportkleding aan te trekken als je tot de categorie behoort die niet of weinig sport: hoe vaker je sport, hoe gelukkiger en gezonder je je voelt. Het onderzoek laat ook zien dat regelmatige sporters net wat vaker tevreden zijn over hun leven in het algemeen: 77 procent is tevreden, tegenover 70 procent van de mensen die niet of weinig sporten.

Bij de tevredenheid over de lichamelijke gezondheid en het lichaamsgewicht is het verschil nog groter. 61 procent van de regelmatige sporters is blij met zijn lichamelijke gezondheid, tegenover 46 procent van degenen die niet of weinig sporten. Bij de kilo’s die je op de weegschaal ziet staan, zijn die percentages 45 versus 36.

Vrienden maken

Nog een laatste verschil tussen regelmatige sporters en niet-sporters: ze hebben vaker vrienden gemaakt via de sport. 36 procent van de regelmatige sporters heeft veel nieuwe vrienden gemaakt tijdens het sporten, tegenover 7 procent van degenen die niet of weinig sporten.

Bekijk alle sportactiviteiten