Veranderen spieren in vet als ik stop met trainen?

Nee hoor! Spieren en vetten zijn niet hetzelfde. Een spier is weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen, waardoor je kunt bewegen. Vet is een type bindweefsel dat energie opslaat in de vorm van vet. Waarom dan toch sneller (weer) een zwembandje of kippenvleugels als je stopt met sporten?

Als je je spieren minder of niet gebruikt, verliezen ze hun elasticiteit en nemen ze af in grootte. En als je stopt met sporten verbruik je minder energie. Je hebt dan ook minder energie (brandstof) nodig. Dit betekent dat je je eetpatroon moet aanpassen als je niet wilt aankomen: minder eten dus. Als je gezond wilt leven én een gezond gewicht wilt, ga dan bewegen én eet gezond.

Weetjes

  • Je lijf heeft meer dan 600 spieren.
  • Je lijf heeft verschillende soorten vet. Visceraal vet zit rond de organen en heeft een functie: de bescherming van die organen. Een overschot is echter ongunstig voor je gezondheid. Onderhuids vet zit overal in je lichaam en is niet zo nadelig voor je gezondheid. En dan is er bruin vet: dit vetweefsel houdt je lijf warm en houdt de stofwisseling op peil. Volwassen mensen hebben maar een minimale hoeveelheid bruin vet.
  • Zorg voor een gezonde Body Mass Index (BMI). Dit is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte en vertelt je iets over het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Ken jij je BMI?
  • Het BMI is overigens met name voor intensieve krachtsporters niet altijd een bruikbare maat. Een hoge spiermassa zorgt namelijk voor een hoger gewicht. Er hoeft bij sporters bij een BMI van >25 dus niet direct sprake te zijn van gezondheidsrisico’s.

Bekijk alle sportactiviteiten